Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи участва

...
Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи участва
Коментари Харесай

Македонски министър с призив към България. Какво следва

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи взе участие в първото съвещание на Съвета по външни работи на Европейски Съюз с министрите от Западните Балкани. Османи е декларирал, че от България зависи да употребява политическия миг, с цел да избави доверието в района към Европейски Съюз, съобщи кореспондентът на МИА от Брюксел, съобщи Българска телеграфна агенция.

За пръв път през днешния ден шестимата външни министри от Западните Балкани бяха поканени да бъдат част от постоянния формален Съвет на външните министри на Европейски Съюз. Темата на срещата беше войната в Украйна, следствията от нея и въздействието на Русия в района.

Пред МИА министър Османи сподели, че е предизвестил своите сътрудници от Европейски Съюз за икономическите и политическите последствия от този спор в района, както и за нуждата тъкмо в този момент да бъде избавено доверието в Европейски Съюз, посредством деблокиране на преговорния развой със Северна Македония. За македонската страна на ход е България, Северна Македония е изпълнила всичко, което се желае от нея.

„ Ще повторя, топката е в Република България. Република България би трябвало да реши дали да употребява този миг, за целия район след събитията в Украйна и дали Европейски Съюз ще поеме стратегическото водачество в района. Република Северна Македония беше градивен сътрудник в договарянията, в осъществяването на критериите. Страхувам се, че моментът, който имаме в този момент може да бъде изгубен. „ Както споделих на Съвета по външни работи, най-големият подарък за Русия ще бъде в района да бъде унищожено доверието към Европейски Съюз “, сподели пред МИА Османи и акцентира, че засега няма съглашение сред двете страни (България и Република Северна Македония), което да бъде основа за сключване на контракт, само че че се обмислят способи за включване на другите подходи в едно изцяло решение.

Това е споделил Османи пред 27-те министри на Европейски Съюз, в това число пред българския министър Теодора Генчовска, която, съгласно източници на МИА, на днешната среща не е показала еластичност.

В случай, че България още веднъж блокира Северна Македония през юни, Османи споделя, че ще би трябвало да " седнем и да забележим " по какъв начин да продължим.

" Това, което в най-голяма степен ще бъде изгубено е политическият миг, тъй като и в двете страни виждам все по-малко политически капитал, който може да бъде фокусиран, с цел да се реализира решение сред двете страни, а оттова и за европейската вероятност на района. Надявам се, че нашите български сътрудници ще разпознаят настоящия миг, а какво ще се случи по-късно ще би трябвало да седнем и да забележим ", сподели министърът.

В същото време посредством външния си министър Северна Македония разгласи през днешния ден, че Европейски Съюз би трябвало да помогне на страната да се оправи с следствията от войната: енергийната рецесия, инфлацията, рекордното повишаване на цените на суровините, успоредно с оповестяването на Северна Македония от Русия за " вражеска страна ", заради присъединението й към западните наказания.

" Отношението ни към Русия е нашето морално и стратегическо разбиране, това е същинската страна на историята, само че ние споделяме следствията дружно с Европейски Съюз. Имах такива срещи през днешния ден в Европейската комисия, като показах икономическите последствия в страната  заради това. Европейска комисия към този момент реши, че страните от Западните Балкани могат да влязат в взаимното застраховане на газовите доставки, говорихме за макрофинансова поддръжка за страната, споделих за работата ни за диверсификация на енергийните източници ", сподели външният министър Буяр Османи.

По отношение на макрофинансовата помощ и сумата, поискана от Северна Македония от Европейския съюз, министърът сподели, че с тези въпроси се занимава Министерството на финансите и държавното управление, само че е останал с усещане, че в Европейски Съюз и Европейска комисия има схващане. 

" Мисля, че в Европейската комисия и Европейският съюз са наясно и се пробват да включат района в тези ограничения, с цел да смекчат следствията. Смятам, че за нас процесът на присъединение е извънредно значим, тъй като е в основата по-нататък на други въпроси ", сподели Османи и повтори, че следващите месеци и даже години се планува да бъдат спешни освен за Западните Балкани, само че и за целия Европейски Съюз.

По информация на МИА на днешната среща е било разисквано и предлагането на френския президент Еманюел Макрон за Европейска политическа общественост. Страните от Западните Балкани са били уверени, че това предложение не е опция на пълноправното участие в Европейски Съюз, само че не са получили повече детайлности. Очаква се Макрон първо да показа повече за проекта със своите сътрудници от Европейски Съюз по време на идната среща на върха на Европейски Съюз в края на май.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР